Sub privirile lui Mihai Rotaru, a jucătorilor de la prima echipă, şi a celor 4.000 de spectatori, mai mulţi decât au unele echipe din prima ligă la meciuri, juniorii Universităţii Craiova au pierdut prima manşă a duelului din turul 1 preliminar al UEFA Youth League, cu Partizan Belgrad, scor 0-1. Înainte de meci, cota la victorie a sârbilor, favoriţi în special datorită mediei de vârstă superioară, scăzuse de la 2,2 la 1,6, semn că mulţi au mizat, inspirat, pe succesul oaspeţilor de pe „Ion Oblemenco”.
Aşa cum jucătorii care au devenit campioni naţionali cu Universitatea Craiova, în primăvară, vor avea acel trofeu ca amintire supremă în fotbal, fiindcă deja sunt rezerve nefolosite pe la ligile inferioare şi nu au perspective de performaţă, la fel şi cei mai tineri care i-au înlocuit deja şi au ocazia acestei dublei de UEFA Youth League cu Partizan Belgrad, vor rămâne probabil cu nostalgia acesteia în cariera lor, fiindcă foarte puţini au şanse de a ajunge la prima echipă, dacă nu mai departe.
Evenimentul a fost celebrat de câteva mii de oameni în tribune, inclusiv de galeria din Peluza Nord, la unison fiind generoşi cu puştii care reprezintă Ştiinţa şi nu au făcut-o de ruşine, în ciuda eşecului cu 1-0.
Campioana Serbiei a marcat unicul gol al meciului în repriza dominată de copiii Craiovei, care au ratat câteva ocazii, dar au fost naivi la singura şansă a oaspeţilor. În schimb, partea secundă i-a aparținut lui Partizan Belgrad, care a ratat mai multe ocazii, portarul Matei Goga fiind MVP-ul partidei. Datorită intervenţiilor sale, dar şi al jocului foarte precis cu piciorul, tânărul a adus aminte de Mirko Pigliacelli.
Arbitrul moldovean Ion Orlic, căruia spectatorii mucaliţi îi solicitau să acorde „o pălitură de osândă” (poate ar fi dictat un penalty, dar nu s-a ivit prilejul) a fost destul de îngăduitor cu jucătorii Craiovei, semn că „sângele apă nu se face”.
Partizan constituie o echipă mai matură, atât fizic, cât și ca exprimare, şi datorită mediei de vârstă probabil. Spre exemplu, între oltenii Stana, Gașpar şi Găină și cei trei jucători aduși de sârbi de la prima echipă a lui Partizan este o diferență de trei ani. Ideea e ca mai tinerii olteni să speculeze acest ecart, să evolueze din toate punctele de vedere, să nu se mulţumească deloc cu această dublă europeană, fiindcă, aşa cum precizam din start, acesta poate rămâne punctul lor de vârf în carieră.
Aceşti copii trebuie să se mândrească, să fie orgolioşi de aceste meciuri, dar să le fie numai punct de plecare în carieră. Altfel, vor rămâne doar cu fotografiile de la duelul cu Partizan, în timp ce vor urmări cum probabil unii dintre adversarii lor vor fi subiectul unor transferuri de marcă.
Dacă a fost ceva care a nemulțumit publicul, fiindcă nimeni nu le-a imputat puștilor înfrângerea, a fost faptul că niciunul dintre ei nu a ieșit în evidență. Am remarcat numai paradele lui Goga și vivacitatea lui Tomșa, dar nu a fost vreun jucător care să le rămână pe retină spectatorilor. Pe 24 octombrie e returul, în capitala Serbiei, dar şansele de calificare pentru olteni sunt minime, şi nu numai din pricina rezultatului din prima manşă.
A marcat: Jovanovic 15.
Universitatea Craiova: Matei Goga – Florin Gașpăr (’70, David Vancea), Bogdan Brăşfăleanu, Ionuţ Mitrache, Mario Ene – David Sala (’70, Eduard Domnu), Robert Lăpădătescu, Rareş Tomşa (’78, Dragoş Găină) – Cosmin Stana (’58, Ştefan Bană), David Barbu (’78, Frederico Cîrpici), Albert Vancea.
Antrenor: Ştefan Florescu.
Partizan Belgrad: Vanja Radulaški – Milan Roganović, Mateja Stjepanović, Petar Petrović, Aleksa Ćelić – Vanja Dragojević, Ognjen Ugrešić – Janko Jevremović (’90+2, Uroš Ćuk), Zoran Alilović, Bogdan Mirčetić – Dušan Jovanović (’36, Dimitrije Janković).
Antrenor: Nenad Stojakovic.
Au arbitrat: Ion Orlic – Anatolie Basiul, Ghennadi Lisita (Republica Moldova); Iulian Călin (România)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER